10.8.2014

Nokkossämpylät (tai -leipä)

Ohje Kotiliedeltä. Sämpylöitä tuli 13kpl (eikä 25 kuten ohjeessa...)

5 dl vettä
25 g hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl ryöpättyjä nokkosen lehtiä (tai ½ dl kuivattuja, murskattuja nokkosenlehtiä)
0,5 dl öljyä
4 dl ruisjauhoja
noin 9 dl hiivaleipäjauhoja (laitoin sämpyläjauhoja

(Perkaa ja kiehauta nokkosenlehdet. Purista vesi pois ja silppua lehdet.) Murenna tuore hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset ja alusta pehmeä taikina. Kohota puolisen tuntia.

Leivo taikinasta kaksi nokkosleipää tai noin 25 nokkossämpylää. Kohota liinan alla vartin verran ja paista sämpylöitä 250 asteessa noin 10 minuuttia, leipiä 200 asteessa 30 minuuttia.

Vinkki: Tarjoa nokkosleivän kanssa nokkosvoita. Lisää nokkosta levitteeseen ja mausta se halutessasi valkosipulilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti