7.1.2017

Porkkanamehuun leivottu pataleipä

Ohje täältä.

6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 dl rusinoita
1 1/2 dl karkeaksi rouhittuja (saksan)pähkinöitä
3 1/2 dl huoneenlämpöistä porkkanamehua
1 tl juustokuminansiemeniä

Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Sekoita jauhot, hiiva, suola, rusinat ja rouhitut pähkinät kulhossa. Lisää porkkanamehu ja sekoita noin puoli minuuttia. Riittää, että ainekset menevät sekaisin, sitkoa ei tarvitse vaivata. Taikina saa olla pehmeää, joten lisää tilkka vettä, jos se tuntuu turhan kiinteältä.

Peitä kulho kannella tai lautasella ja anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Ripottele reilusti jauhoja työpöydälle. Levitä viereen puhdas leivinliina ja ripottele sillekin reilusti jauhoja sekä juustokuminansiemenet. Kaavi taikina yhtenä palana työpöydälle ja jauhota pinta. Nostele taikinan reunat palan päälle niin, että saat limpun mallisen leivän. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan mitä vähemmän työstät sitä, sitä ilmavamman leivän saat. Nosta leipä saumapuoli alaspäin liinan päälle ja nostele liinan reunat suppuun, niin että saat tiiviin nyssykän. Liinan sisällä leipä kohoaa muotoonsa, etkä tarvitse kohotuskoreja.

Anna leivän kohota noin 1,5 tuntia, kunnes se on kaksinkertainen. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen, kun kohoamisaikaa on jälkejellä noin 30 minuuttia. Laita (valurautainen) uunipata kansineen samalla uuniin kuumenemaan.

Ota pata uunista ja kippaa leipä varovasti pataan taikinan taiteltu puoli ylöspäin. Näin leipä pääsee repeilemään pinnalta kauniisti. Nosta kansi päälle.

Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 15 minuuttia, kunnes leipä on kypsä. Kippaa valmis leipä padasta jäähymään, niin sen pinta pääsee rapeutumaan kauttaaltaan.

Vinkki! Säilytä leipä vain leivinliinalla peitettynä, leikkuupinta pöytää vasten. Pinta on niin rapea, että leipä ei kuivu parissa kolmessakaan päivässä. Muovipussissa leipä voi vettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti