25.3.2018

Myskikurpitsa-linssikeitto

Maukas keitto! Ohje täältä.

4 annosta. Gluteeniton ja vegaaninen.

yksi pieni myskikurpitsa tai ½ isommasta
öljyä
suolaa ja pippuria
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1-2 valkosipulin kynttä
1 tl kurkumaa
1 tl chiliä (jauheena, hiutaleina, tuoreena tai kastikkeena)
2 dl kuivia, punaisia linssejä
n. 7 dl kasvislientä
2 dl kookos- tai kaurakermaa

Koristeluun halutessasi paahdettuja kurpitsan siemeniä tai tuoretta korianteria

Kurpitsan valmistus
Valmista kurpitsa joko paahtamalla uunissa tai keittämällä.

Uunissa: Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. (Siemenet saa poistettua parhaiten ruokalusikalla kaapimalla tai sormin. Vähän sotkuista, mutta varmasti vaivan arvoista!) Leikkaa kurpitsasta isohkoja lohkoja, noin 15 palaa. Asettele palat uunipellille, hiero pintaan vähän öljyä, suolaa ja pippuria. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää. Anna jäähtyä. Kaavi pehmeä hedelmäliha kuorista lusikalla. Kompostoi kuoret, niitä ei syödä.

Keittämällä: Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Kuori kurpitsa varovasti terävällä veitsellä ja leikkaa keskikokoisiksi kuutioiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä reilu 10 minuuttia tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Valuta vesi.

Vinkki! Älä heitä kurpitsan siemeniä pois. Huuhtele ne hyvin lävikössä ja kuivaa pyyhkeeseen. Hiero siemeniin vähän öljyä ja mausta lempimausteillasi. Esim. suola, pippuri, curry, chili ja paprika sopivat hyvin. Paahda siemeniä 180 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Vahdi siemeniä, etteivät ne pala.

Raasta inkivääri ja silppua valkosipulit. Kuumenna kattilan pohjalla loraus öljyä. Kuullota inkivääriä ja valkosipulia keskilämmöllä öljyssä 1-2 minuuttia. Lisää kurkuma ja chili ja paista vielä noin 1 minuutti. (Jos mausteet meinaavat tarttua kattilan pohjaan, lisää loraus vettä.) Huuhtele linssit siivilässä. Lisää linssit ja kasvisliemi kattilaan. Keitä 10 minuuttia. Lisää kookosmaito ja valmiiksi kypsennetty kurpitsa. Soseuta keitto. Jos keitto on liian paksua, lisää vettä.

Maista keittoa ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria. Kuumenna keitto vielä kiehuvaksi.
Tarjoa keitto paahdettujen kurpitsan siementen tai tuoreen, silputun korianterin kanssa. Kermapurkkien pohjalle jää joskus vähän kermaa, josta voi pyöräyttää kiehkurat keiton päälle koristeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti