Moussakaan tuli yhtäkkiä ihan hirveä himo, joten pakkohan sitä oli tehdä taas pitkästä aikaa. Keittiö oli kaaoksessa pari tuntia (miten sitä saakin niin hirveän sotkun aikaan...), mutta oli se sen arvoista. Ohje Pastanjauhajilta.
munakoiso
oliiviöljyä paistamiseen
Jauhelihakastike:
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
500 g lampaanjauhelihaa (toimii takuulla paremmin kuin nauta!)
hyvälaatuista tomaattimurskaa (purkki)
valkoviiniä
kanelitanko
oreganoa
suolaa
Bechamel-kastike:
1/2 l (täys)maitoa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
runsaasti raastettua parmesaania
muna (löysästi vatkattuna)
Jauhelihakastike saa porista hellalla vajaan tunnin verran (tai vähintään 30-40 minuuttia), joten kannattaa aloittaa siitä. Hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynnet ruskistetaan oliiviöljyssä, lisätään sekaan jauheliha ja ruskistetaan myös se. Kipataan sekaan tölkillinen tomaattimurskaa, lorotellaan sekaan valkoviiniä ja maustetaan kanelitangolla, oreganolla ja suolalla. Maistellaan keittelyn aikana ja maustellaan tarvittaessa lisää.
Bechamel-kastike valmistuu seuraavasti: Sulatetaan voi kattilassa, lisätään jauhot. Ruskistetaan hetki lastalla jatkuvasti sekoittaen. Joukkoon kaadetaan parissa erässä ja koko ajan hämmennellen (etukäteen kuumennettu) maito. Maustetaan ripauksella suolaa ja pippuria, lisätään juustoraaste. Kun kastike on sopivasti paksuuntunut ja kiehahtanut, nostetaan se pois liedeltä. Tässä vaiheessa lisätään joukkoon vielä löysäksi vatkattu kananmuna, jonka pitäisi parantaa soosin rakennetta ja antaa myös sapuskan ulkonäköön oma lisänsä.
Pitkittäin viipaloidut (ja mahdollisesti etukäteen itketetyt) munakoisot paistetaan pannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Öljyä ei kannata annostella pannulle liikaa, ettei munakoisoista tule liian kosteita. Viipaleet voi asetella paistamisen jälkeen vielä lautasen päälle taitellulle talouspaperille, jotta liika öljy pääsee valumaan pois. Munakoisoviipaleet ladotaan vuoan pohjalle ja ripotellaan pinnalle hieman suolaa. Munakoisojen päälle kaadetaan jauhelihasoosi (poista kanelitanko!) ja lopuksi jauhelihakastikkeen päälle vielä bechamel-kastike. Paistetaan uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti