17.8.2015

Se parempi kalakeitto

Ohje täältä.

Tällä mun keitolla ei ole varmaan mitään tekemistä alkuperäisen keiton kanssa. Hävettää oikein julkisesti sanoa, että tein itse kalaliemen ihan vaan liemikuutioista, mausteista ja yrteistä... Hyvää oli silti!



Kalaliemi

1 kalan ruodot, pää, nahka ja evät
2 sipulia varsineen
valko- tai mustapippuria
tuoretta tilliä ja persiljaa varsineen
suolaa
vettä

Huuhtele kalan perkeet ja pilko tarvittaessa pienemmiksi. Nosta ne sitten kattilaan muiden ainesten kanssa ja kaada päälle vettä niin, että kaikki ainekset peittyvät.

Keitä lientä 20-30 minuuttia ja kuori pinnalle tuleva vaahto pois. Siivilöi liemi ja ota alkuun vaikka yksi litra sitä kalakeittoon.

Liemeen voi käyttää myös porkkanaa, fenkolia, purjoa, selleriä jne.

Tilliöljy

1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
hieman sitruunamehua

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku.

Kalakeitto  4 henkilölle

6 perunaa
1 fenkoli ohueksi siivutettuna
1 sipuli hienonnettuna
kourallinen tuoreita herneitä
kourallinen tuoreita papuja
0,5-1 dl kermaa (käytin soijakermaa)
400 g lohta, kuhaa, ahventa tai siikaa
voita
* * *
tilliöljyä sekä tuoretta tilliä koristeluun

Kun sinulla on kalaliemi siivilöitynä puhtaassa kattilassa, lisää sinne perunat, fenkolit ja sipulit joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä.

Lisää lopuksi herneet ja pavut. Kuumenna seuraavaksi paistinpannu ja sulata siinä voita. Paista kalapalat kauniin ruskeiksi.

Lisää kalakeittoon loraus kermaa. Vain sen verran, että liemi muuttuu valkoiseksi. Kerman voi myös jättää kokonaan pois. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Annostele keittoa lautaselle, nosta kalapala päälle ja lusikoi pinnalle vielä tilliöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti