12.12.2013

Se paras lasagne

Tajunnanräjäyttävä Jamie Oliverin lasagne. Ohjeita ja muunnoksia löytyi useampikin, pääosin seurasin Hannan Sopan reseptiä ja vähän Anne's foodia. Koska kurpitsa-aika meni jo, käytin sen tilalla paahdettuja paprikoita, joita marinoin vielä muutaman tunnin valkosipuli-öljy-suola-pippuri -seoksessa. Sopi mainiosti tähän lasagneen.

Tässä ohjeessa kastikkeen annetaan muhia levyllä tunti pari, itse kaadoin jauhelihahässäkän uunivuokaan, peitin leivinpaperilla ja haudutin uunissa 200 asteessa tasan 2 tuntia. Kokosin lasagnen sitten toiseen vuokaan.

Ohje on kuudelle, mutta meillä sitä riitti juuri ja juuri neljälle, niin hyvää oli.

4 siivua pekonia hienonnettuna (käytin 140g)
hyppysellinen kanelia
1 sipuli hienonnettuna
2 porkkanaa pieninä kuutioina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 kourallista tuoreita yrttejä (oreganoa, salviaa, timjamia.. - kuivatut toimi ihan hyvin)
oliiviöljyä
500 g luomujauhelihaa (nauta-sika)
800 g tölkkitomaatteja (käytin 2x400g, ensi kerralla en kaada "lientä" sekaan)
2 dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
(1 butternut -kurpitsa kuorittuna, siemenettömänä ja ohuehkoksi siivutettuna, 1 rkl murskattuja, korianterinsiemeniä, 1 kuivattu chili murskattuna) Itsellä siis muutama paahdettu paprika. Chiliä ja korianteria lisäsin kuitenkin jauhelihaseoksen sekaan.
suolaa, mustapippuria

n. 400 g lasagnelevyjä

400 g mozzarellaa revittynä
kourallinen vastaraastettua parmesania

valkokastikkeeseen:
500 ml creme fraichea
3 anjovista hienonnettuna (korvasin yhdellä ruokalusikallisella suolaa. Kyllä, yhdellä RUOKAlusikallisella)
kourallinen vastaraastettua parmesania

Paistele suuressa pannussa hitaasti pekonia ja kanelia, kunnes pekoni on ruskistunut. Lisää sipuli, porkkana, valkosipuli, hienonnetut yrtit ja n. 4 rkl oliiviöljyä. Sekoita ja lisää sitten jauheliha. Paista viitisen minuuttia ja lisää tomaatit ja punaviini. Heitä joukkoon laakerinlehdet ja kuumenna kiehuvaksi. Anna muhia kannen alla hiljalleen tunti-pari, tarkista välillä nesteen määrä ja lisää tarvittaessa hieman vettä. Tarkista lopuksi maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Oliiviöljyä kurpitsasiivut ja mausta ne suolalla, pippurilla, korianterin siemenillä ja chilillä. Paahda 180 asteisessa uunissa kunnes kypsiä (siivujen paksuudesta riippuen n. 10 minuuttia).

Sekoita keskenään valkokastikkeen aineet, tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kasaa lasagne: voitele lasagnevuoka öljyllä tai voilla. Jamie kehottaa vuoraamaan vuoan tuorelasagnelevyillä, itse käytin kuivia levyjä. Jauhelihakastiketta pohjalle, sen päälle kurpitsasiivut, hieman valkokastiketta ja lasagnelevyjä. Toista kerrokset niin kauan kuin aineksia riittää. Päällimmäiseksi jää valkokastike ja sen päälle riivityt mozzarellapalaset ja parmesania.

Paista n. 45 minuuttia ja anna vetäytyä ennen syömistä n. 15 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi rucola-yrttisalaatin ja järjettömän hyvän leivän kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti