21.12.2010

Maa-artisokkakeitto pähkinöillä ja pekonilla

Alkuperäinen ohje täältä. Tein ohjeen puolikkaana. Tarjoiluun käytin uunissa paahdettua pähkinäsekoitusta ja paistettua pekonia rouhittuna.

1 kg maa-artisokkaa
1 keskikokoinen peruna
1 purjon valkoinen osa
2 rkl voita
2 Fond du chef kasvisliemitiivistettä
1l vettä
2 dl kuohu- tai ruokakermaa (minulla sitä uutta Flora kuohu 26%, vai-mikä-se nyt-on)
2 huoneenlämpöistä keltuaista
1/2 tl valkopippuria myllystä

tarjoiluun
3/4 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl saksanpähkinäöljyä, minä käytin tryffeliöljyä
1dl kylmäsavupororouhetta, ohjeessa 6 siivua ilmakuivattua kinkkua

Kuori ja paloittele juurekset n 2x2cm paloiksi ja laita ne kulhoon kylmään veteen estääksesi tummumista. Viipaloi purjon valkoinen osa ja kuullota purjoa 1 min. voissa. Lisää artisokat, peruna, kasvisliemitiivistekuutiot ja vesi kattilaan. anna liemen kiehahtaa ja jätä sitten kypsymään kannen alla miedolla tulellan. 20 min.kunnes artisokat ovat pehmeitä.

Kasvisten kypsyessä voi tpaahtaa pähkinät 225 uunissa pellillä n. 3-5 min. Siirrä lautaselle jäähtymään ja rouhi pähkinät. Jos käytät tarjoilussa ilmakuivattua kinkkua, voit paahtaa siivut yhdessä pähkinöiden kanssa. Kauho puolet juuresten keitinliemestä sivuun odottamaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Sekoita keltuaiset kermaan ja kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen keiton joukkoon. Lisää keitinlientä kunnes keitto on tarpeeksi ohutta.Mausta valkopippurilla. Lämmitä keitto, mutta älä enää kiehauta.
Jaa keitto annoskulhoihin tai tarjoile suuresta keittokulhosta. Ripottele pinnalle paahdettu pähkinärouhe (rapeutta suutuntumaan, myös maku korostaa maa-artisokkaa), kylmäsavupororouhe (tuo suolaisuutta miedon kermaiselle keitolle) ja ripaus öljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti