28.12.2014

Jouluinen pataleipä

Kaikkia aineita löytyi kaapista, joten täytyihän tätä testata. Hyvää tuli! Ohje täältä.

1½ dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
3 dl riisipuuroa
1 tl jauhettua inkivääriä
1½ tl suolaa
3½ dl täysjyväohrajauhoja
n. 3½ dl vehnäjauhoja
25 g pehmeää voita

Leivän pinnalle:
½ rkl rypsiöljyä
1 kananmuna
2 rkl mantelilastuja

Valmista riisipuuro. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Sekoita puuro, inkivääri ja suola joukkoon. Lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeää, mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Vaivaa voi taikinaan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota noin 1 tunti. Painele taikina kasaan kohotuksen puolivälissä.

Voitele kannellinen valurautapata öljyllä. Laita pata uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kumoa taikina hyvin jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa kevyesti niin, että osa ilmakuplista jää edelleen taikinaan. Pyöritä taikina limpuksi. Ota pata uunista, kun uunin lämpö on 225 astetta. Nosta limppu pataan. Voitele sen pinta kananmunalla ja ripottele mantelilastut päälle. Siivilöi vielä hieman vehnäjauhoja pinnalle. Peitä pata kannella. Laita pata uunin keskitasoon ja anna leivän paistua 15 minuuttia. Leipä kohoaa kannen alla höyryssä. Nosta kansi pois ja jatka paistamista noin 30 minuuttia, kunnes leipä on vaaleanruskea ja kypsä. Nosta leipä varovasti padasta tai anna sen jäähtyä padassa ilman kantta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti