4.2.2019

Härkäpapusämpylät

Näitä kun sais tuoreena joka aamu. Ohje Kodin Kuvalehti.

5 dl vettä
1 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
1-2 tl suolaa (kannattaa laittaa kaksi jos käytät härkäpapujauhoja, vehnäsämpylään riittää yksikin)
3 dl härkäpapujauhoja
vehnäjauhoja kunnes taikina on löysää mutta lähtee irti kulhon reunoista

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöisiksi. Murustele hiiva toiseen astiaan, lisää hunaja ja suola. Sekoita neste hiivan joukkoon vähän kerrallaan. Lisää ensin härkäpapujauhoja desi kerrallaan. Ne käyttäytyvät samalla lailla kuin ruisjauho, eli ylikäyttö on valitettavan helppoa. Sekoita taikinaa ja lisää vehnäjauhoja tarpeen mukaan. Tätä taikinaa ei vaivata, vain sekoitetaan.
Kun taikina on löysää mutta irtoaa kulhosta, ripottele päälle hieman vehnäjauhoja ja anna taikinan nousta 1,5-2 h.

Kun taikina on noussut, ripottele pöydälle vehnäjauhoja. Kaada taikina pöydälle, muotoile kevyesti pariksi tangoksi ja tee tangoista kuusi sämpylää kummastakin. HUOM. Älä vaivaa äläkä kauheasti vääntele taikinaa, tämä on laiskan vaivaajan unelmaresepti!

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen, jätä paistopelti uuniin. Anna sämpylöiden nousta vielä hetki.
Kun uuni on lämmin, vedä leivinpaperin päällä lepäävät sämpylät kuumalle pellille ja paista n. 10 minuuttia. Toista sama toiselle leivinpaperilliselle. Nämä nousevat hienosti, joten kannattaa paistaa sämpylät kahdessa erässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti